איורוודה - הרפואה ההודית העתיקה

אבחון באמצעות 
 
חשיפה לטעמי מזון
העדפות מזג אוויר
סוג העיכול
בדיקה גופנית
בדיקת לשון
בדיקת ציפורניים
ועוד

פתאום קם אדם בבוקר ומרגיש שזה לא זה: הגוף מזייף, הראש תפוס, החיים חורקים.

ככה זה כשאתה עוד אדם עיוור במרוץ המטורף של העולם המערבי.

איורוודה, שיטת רפואה טבעית עתיקה הנלמדת כיום באוניברסיטאות רבות ברחבי הארץ והעולם, מצביעה על הדרך לשינוי הנכסף.

האיורוודה, שפירושה בסנסקריט, ידע החיים האמיתיים, נחשבת לשיטת הטיפול הטבעית ההוליסטית העתיקה בעולם. מקורה בתת היבשת ההודית והיא בת 5,000 שנה. האיורוודה מהווה חלק חשוב מתוך כתבי "הוודות", הכוללים הסברים מקיפים על מבנה הקוסמוס, הרגלי חיים, התזונה, טיפוסי הגוף, יוגה, מדיטציה, תרגילי נשימה ומשתמשת באמצעי ריפוי ייחודיים כמרפא טבעי.

מטרת בעלי הידע שהגו את האיורוודה במקום מושבם לרגלי הרי ההימלאיה, הייתה לשכלל את האדם בגופו וברוחו, לסלק חולי מן העולם ולהביא את האדם לדרגת בריאות עליונה ולהארה.

האיורוודה יעילה מאוד כרפואה מונעת, אבל לא רק. היא מטפלת במגוון רחב של מחלות, סיבוכים בדרכי העיכול, עודף משקל, רמה גבוהה של כולסטרול ושומנים בדם, מחלות פרקים, יתר לחץ דם, דלקות בדרכי השתן, אלרגיות, בעיות גניקולוגיות, כאבים ריאומטיים. ניקוי רעלים מהרקמות, סילוק העייפות, נדודי השינה, מתח ושיפור האנרגיה.

 

שלושה טיפוסים

האיורוודה מאבחנת בכל אדם את טיפוס הגוף ותכונות האופי הייחודיים לו ומתאימה לו, עפ"י אבחון, תוכנית אישית מפורטת. עקרון הוליסטי בסיס באיורוודה אומר שאותם חוקי טבע פועלים הן באדם והן בעולם שמסביבו.

השיטה מגדירה שלושה תכונות יסודיות לתיאור כל תופעה באדם ובטבע, הנקראות שלוש הדושות.

הדושה ואטה מתאפיינת בתנועה וזרימה.

הדושה פיטה מתאפיינת באנרגיה וחום.

הדושה קאפה מתאפיינת במבנה ובצורה.

בעזרת שלוש הדושות מתארת האיורוודה גם את טיפוסי הגוף - רוח השונים של האדם; את מגוון המזונות, צמחי המרפא, המינרלים, עונות השנה, חלוקת מחזור היממה ואת המחלות השונות.

בואו נזכיר את טיפוסי הגוף הבסיסיים:

טיפוס ואטה הוא רזה, קל משקל, מהיר תנועה, מתלהב מהר מדברים חדשים, אך גם שוכח מהר, מקרין אי שקט מסוים, נוטה למתח, חרדה ונדודי שינה, לעצירות ולעור יבש, שונא קור ויובש.

טיפוס פיטה הוא אנרגטי, פעיל מאוד, פרפקציוניסט, בעל רגשות חמים, אחראי, כועס מהר, בעל תאבון גדול וחייב לאכול בזמן, נוטה לצרבות ואולקוס, שונא חום, מעדיף את החורף על פני הקיץ.

טיפוס קאפה הוא חזק פיזית ויציב נפשית, יסודי, איטי מעט, בעל אפי סלחני, אמיץ לב, נוטה לבעיית ליחה, שונא מזג אוויר לח.

האיורוודה מתארת גם שילובים שונים של שלושת הטיפוסים הבסיסיים (שני שליש מהאוכלוסיה הם בעלי שתי תכונות בולטות).

 

שיטת האבחון החשובה ביותר היא עפ"י מיפוי צורות של גלי הדופק. בנוסף, ניתן לאבחן עפ"י חשיפה לטעמי מזון, העדפות מזג אוויר, סוג העיכול, בדיקה גופנית, לשון, ציפורניים ועוד.

כלי הטיפול העיקריים באיורוודה הם תזונה וצמחי מרפא. התזונה מותאמת אישית לפי הדושות או המחלה. צמחי מרפא ומינרלים מורכבים יחד ליצירת פורמולות המאזנות, מחזקות ומרפאות, ובנוסף נעשה שימוש בהתאמת שגרת יום וכוונה עפ"י השעון הביולוגי של כל אדם. שיטות טיפול נוספות הן מדיטציה, יוגה, תרגילי נשימה, מסאז'ים וטיפולי גוף למיניהם.

 

האיורוודה מחשיבה מאוד את המזון, ולא רק לצורך שמירת הבריאות, אלא גם כאמצעי המשפיע על ההתפתחות הרוחנית.

עפ"י הרפואה ההודית, הרגלי אכילה לא נכונים ומזון שלא הותאם לפי הדושה הם אחת הסיבות העיקריות למחלות ולחוסר אנרגיה.

על המזון להיות קל לעיכול, לא כבד, כזה המונע תסיסה במעיים ויצירת רעלים, גזים וכבדות אחרי האוכל. כבדות היא סימן להכבדת המזון על הגוף, ואז במקום לתת אנרגיה לגוף - המזון לוקח את האנרגיה ממנו כדי להתפרק. חשוב מאוד לאכול לאט, לטעום, להריח, לעשות מהאוכל עיסה בפה, ליהנות מהאוכל. שמים קצת בצלחת, לא עורמים, צריכים לדעת מתי לסיים את הארוחה. החוכמה היא להפסיק כאשר עוד רעבים או בשובע נעים, לא כשמפוצצים.